Πέντε σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

By Koralia Branioti

Οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Υπάρχουν γυναίκες που με τη στάση τους, τον αγώνα τους, τα πιστεύω και τα ιδανικά τους, με τις θυσίες τους και, πάντοτε, με έναν απώτερο σκοπό αλλάξαν κάποια από τα δεδομένα αυτού του κόσμου. Πρόκειται για γυναίκες που με οδηγό την καρδιά και το όνειρό τους έγραψαν ένα κομμάτι της Ιστορίας. Εκείνες που δε φοβήθηκαν, που διεκδίκησαν και απέδειξαν ότι δυναμισμός δεν έχει φύλο. Γυναίκες με αξιόλογες προσωπικότητες που μίλησαν με τα έργα τους, τα οποία αποτέλεσαν παράδειγμα πολλών και παρέμειναν ανεξίτηλα στον χρόνο.

 

Οι υπέροχες γυναίκες δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν.

Συνεχίζουν να ζουν ανάμεσά μας και, ίσως αύριο, να διαβάζουμε για αυτές σε βιβλία ή άρθρα, σαν και αυτό. Δίνουν ακόμη τον δικό τους αγώνα, εξακολουθούν να μάχονται για ισότητα σε όλους τους τομείς, διεκδικούν τα δικαιώματά τους που ποτέ δεν τους χαρίστηκαν, απαιτούν τον σεβασμό στις ίδιες και στα “όχι” που λένε, συνεχίζουν να έχουν πίστη στα δικά τους όνειρα και σε έναν κόσμο δίκαιο για όλες και όλους. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύουν ότι δε χρειάζεται ένα “μεγάλος” άντρας πίσω από τον οποίο θα βρίσκονται εκείνες ως ικανές και έξυπνες. Στέκονται μόνες τους, αγέρωχες και δυνατές, χωρίς να θέλουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν.

 

Οι υπέροχες γυναίκες δε ξεχωρίζουν λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας. 

Μπορεί να είναι επιστήμονες, πολιτικοί, καλλιτέχνιδες, αθλήτριες, συγγραφείς, ακτιβίστριες, νοικοκυρές, αγρότισσες. Μπορεί να είναι μητέρες, σύντροφοι, αδελφές, κόρες. Σημασία έχει ότι όλες τους είναι γυναίκες με θαρραλέες καρδιές και καθαρό βλέμμα. Ξεχωρίζουν γιατί μπορούν να κοιτάζουν τον κόσμο κατάματα και να του λένε ότι δε φοβούνται να τον κάνουν καλύτερο.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, δημιουργήσαμε μια λίστα με γυναίκες που ενέπνευσαν, αποτέλεσαν παράδειγμα και άνοιξαν το δρόμο προς την αλλαγή.  Επιλέξαμε να θυμηθούμε το έργο πέντε αξιόλογων προσωπικοτήτων που αδιαμφισβήτητα συνέβαλαν θετικά στο κοινωνικό σύνολο. Η σειρά κατάταξης στην παρακάτω λίστα είναι τυχαία.

 

Ζωγράφος

Φρίντα Κάλο

 

Η Μεξικάνα ζωγράφος επηρέασε τον πολιτισμό με τα έργα της, στα οποία πρωταγωνιστούν ο φεμινισμός, η γυναικεία φύση, το ανθρώπινο σώμα και η ο θάνατος. Σε ηλικία 6 ετών προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα που της άφησε μια μικρή αναπηρία στο πόδι. Το 1925 είχε ένα σοβαρό ατύχημα ενώ επέβαινε σε λεωφορείο,  το οποίο την άφησε ανήμπορη να φέρει παιδιά στον κόσμο, και χρειάστηκε να υποβληθεί σε 30 εγχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. Τα δραματικά γεγονότα της ζωής της όπως, ο εξουθενωτικός τραυματισμός, οι συγκλονιστικές ερωτικές υποθέσεις και η καταφυγή στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ενέπνευσαν πολλά βιβλία και ταινίες μετά τον θάνατό της.

Frida Kahlo

Φυσικός

Μαρία Κιουρί

 

Η Πολωνή επιστήμονας ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, και τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ. Το 1903 κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά της πάνω στη ραδιενέργεια, ενώ το 1911 κέρδισε ακόμη ένα Βραβείο Νόμπελ, αυτή τη φορά στη Χημεία για την ανακάλυψη δύο νέων χημικών στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί η προσφορά της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου εφοδίασε με δικά της έξοδα πολλά πολεμικά νοσοκομεία με συσκευές ακτίνων Χ, ενώ με τα χρήματα από τα δύο βραβεία Νομπέλ, έστησε περίπου 250 ακτινολογικούς θαλάμους στα πολεμικά μέτωπα.

Μαρία Κιουρί

Μαλάλα Γιουσαφζάι

 

Η Μαλάλα ξεκίνησε τον προσωπικό της αγώνα το 2007, όταν οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στην έως τότε φιλήσυχη κοιλάδα Σουάτ. Στα 11 της χρόνια, η θυγατέρα ενός διευθυντή σχολείου και μίας αναλφάβητης μητέρας, έγραφε με ψευδώνυμο σε μπλογκ στα ουρντού, τη μητρική της γλώσσα, περιγράφοντας την αποκρουστική κατάσταση που επικρατούσε στην κοιλάδα. Ωστόσο η ταυτότητά της έγινε γνωστή, με αποτέλεσμα το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας να την πυροβολήσει στο κεφάλι. Το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Μοναχή

Η Μητέρα Τερέζα


Πρόκειται για την
Αλβανίδα Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από τα Σκόπια. Βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1997. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1979 για “τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια”.

MOTHER TERESA
WASHINGTON, DC
JUNE 10, 1995

Έμελιν Πάνκχερστ


Η
Βρετανίδα σουφραζέτα που άνοιξε τον δρόμο στο δικαίωμα ψηφοφορίας των γυναικών. Προς την διεκδίκηση του σκοπού της, χρησιμοποίησε όλες τις μορφές διαμαρτυρίας όπως: μαζικές διαδηλώσεις, εμπρησμοί, προπηλακισμοί και απεργία πείνας. Πέθανε το 1928, τρεις εβδομάδες πριν την έκδοση του νόμου, που κατοχύρωνε το δικαίωμα ψήφου για όλες τις γυναίκες, ηλικίας άνω των 21 ετών. Χρόνια αργότερα γράφτηκε για εκείνη πως «Σχημάτισε την ιδέα της σημερινής γυναίκας, δημιούργησε νέα πρότυπα».

Emmeline_Pankhurst

Γυναίκες αξιοθαύμαστες όσο και οι σύγχρονες “ηρωίδες”. Δες γύρω σου και αναγνώρισε τες. Υπάρχουν δίπλα σου, στην οικογένεια, στους φίλους, στους συνεργάτες σου. Πες τους ευχαριστώ, σε εκτιμώ, είμαι εδώ για εσένα. 

Πες το με ένα βίντεο του Greetings.gr και πάντα μέσα από την καρδιά σου.

Γιορτη τησ γυναικασ

Πες το με ένα βίντεο

γιορτή της γυναίκας

Χάρισε στη σύντροφο, τη μητέρα, την κόρη, την αδερφή ή τη φίλη σου ένα δώρο φτιαγμένο ειδικά για εκείνη

Γιατί κάθε γυναίκα είναι μοναδική!